Drukke ondernemers zijn minder succesvol.
– 3 stappen om dit te voorkomen –
Je herkent dat wel, je wordt geleefd door de waan van de dag en ben de hele dag door brandjes aan het blussen. Je hebt werk te veel en je heb tijd tekort. Hierdoor kom je ook niet meer toe aan belangrijke vraagstukken voor de toekomst van je bedrijf. Er zijn 3 stappen die je direct kunnen helpen om zelf weer in control te komen, succesvol te zijn en focus te houden.
Stap 1: Helderheid voor jou als ondernemer
Zorg dat je goed scherp hebt welke richting je op wil met je bedrijf. Waar sta je voor? En wat streef je op korte termijn na? Wat verwacht je daarin van anderen? Als je deze zaken goed kan verwoorden dient dit als een kompas voor je. Het kan fungeren als meetlat bij alle zaken die op je af komen. Wat pak je op, wat niet, waarom, moet je het wel zelf doen?
Stap 2: Helderheid voor medewerkers
Als je duidelijk hebt waar je met je bedrijf voor staat, waar je verder heen gaat en welke doelen je nastreeft is het voor medewerkers mogelijk om inzicht te hebben wat dat voor hun afdeling, hun taken en hen persoonlijk betekent. Men kan dan eigen (deel) verantwoordelijkheid dragen en belangrijker het is mogelijk bepaalde taken makkelijker aan hen over te dragen. Stop met het zelf uitvoeren van teveel werknemers taken, besteed aandacht aan je ondernemerstaken.
Stap 3: Maak zaken visueel
Op moment dat je werkzaamheden (deel) gedelegeerd hebt is het belangrijk dat het inzichtelijk is voor jou als ondernemer. Je wilt niet opnieuw veel tijd verspillen door zaken zelf opnieuw te gaan doen, extra te controleren of te vaak te vragen wat de stand van zaken is. Dat werkt niet voor jou als ondernemer en zeker ook niet voor de medewerkers. Visueel maken kan simpel via whiteboard, flipchart of centraal beeldscherm door inzichtelijk te maken over welk onderwerp het gaat, al dan niet verdeeld in sub taken.
Wie deze taak op zich heeft genomen. Wat daar eventueel extra voor nodig is om te verwezenlijken en wanneer de deadline van oplevering is. Het belangrijkste hierbij is om ook een ritme aan te houden van update. Periodiek een vast moment van de dag of week, afhankelijk van wat je met elkaar afspreekt, zodat iedereen verbonden is met de voortgang en verantwoordelijkheid neemt over het eigen deel.
Als je deze 3 stappen concreet maakt zal je merken dat dit direct bijdraagt aan focus en rust in je hoofd.
Extra tip:
Tegelijkertijd komen er gedurende de dag diverse andere zaken op je pad. Via de volgende beslisboom heb je dit binnen enkele seconden beoordeeld langs 5 beslispunten.
1. Voor jou of niet voor jou
2. Belang
3. Tijdsbeslag
4. Urgentie
5. Actie
De gehele beslisboom is als download gratis aan te vragen:
Download hier de beslisboom.
Wil jij eens verder praten over tijdsdruk, structuur, focus en grip?
Reserveer een gratis Focussessie: https://www.qimens.nl/gratis-sessie/
Focus?
Nu, in deze moeilijke, onzekere tijd?
Je hebt wel wat anders aan je hoofd, je wordt geleefd door de waan van de dag en een virus dat grip op alles en iedereen probeert te krijgen.
Daardoor kom je nauwelijks meer toe aan belangrijke vraagstukken voor de (nabije) toekomst. Hoe zorg je ervoor dat jouw resultaten op niveau blijven en de continuïteit van je bedrijf gewaarborgd blijft in de huidige, sterk veranderende en steeds verder digitaliserende wereld?
Verlies van rendement
Je hebt alle processen ingericht, de verantwoordelijkheden zijn voor een ieder duidelijk, maar toch …. het loopt niet soepel en dit gaat ten koste van rendement. Juist in deze tijd, waarin Covid-19 het nog complexer maakt, weet je dat het zaak is focus te houden op
essentiële vraagstukken rond continuïteit en groei en je organisatie hierop adequaat af te stemmen.
Anders kijken
Ik help je op een andere manier te kijken naar de echte werking van je processen, de interne afstemming, afspraken en dagelijkse uitvoering. Met aandacht voor de kracht van jouw medewerkers individueel en het functioneren als team.
Met vertrouwen de toekomst in
Hierdoor krijg je jouw visie weer opnieuw helder, heb je een duidelijke strategie voor ogen en een passend stappenplan. Je hebt balans tussen jouw dagelijkse werkzaamheden en beslissingen enerzijds en focus op de toekomst anderzijds. De medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid en richten zich enthousiast op het verbeteren van hun bijdrage aan de organisatie.
Er heerst een positieve sfeer en de resultaten verbeteren. Alles loopt weer zoals je het graag ziet en je ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Ik heb al vele organisaties en mensen kunnen helpen, bevlogen en succesvol. Dat gun ik jou ook!
Ondernemen is vooruit kijken, tijdig anticiperen en actie nemen, dan wacht je niet af tot betere tijden.
MKB #Focus # Groei # Resultaat # leiderschap
Persoonlijk leiderschap
Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven. Je bewust te zijn van jouw eigen talenten, kwaliteiten, zwakke kanten en mogelijke valkuilen. Zodat je inziet wat nodig is om optimaal te kunnen functioneren en doelen gerealiseerd worden door geloof in eigen kunnen en gebruik van eigen talenten en passies.
En dát is de basis voor sterk leiderschap. Hoe goed ben jij in staat anderen te stimuleren en inspireren? Om de motivatie, betrokkenheid en prestaties te versterken? Wanneer was jouw laatste zelfreflectie op jouw leiderschapsstijl en effectiviteit?
Hoe geef jij vorm aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Wist je dat ruim 80% van de succesvolle managers en ondernemers al jaren gebruik maken van een coach?
Belangrijke kenmerken leidinggevende
Om optimaal te functioneren als leidinggevende dien je je bewust te zijn van jouw rol als voorbeeldfunctie. Daarbij is niet alleen wat je zegt van belang maar meer nog wat je doet. Authenticiteit is daarbij belangrijk, ben je jezelf? Hoe draag je de visie uit? Krijg je daarmee jouw medewerkers echt mee?
Medewerkers zijn meer en meer toe aan zelfverantwoordelijkheid. Hoeveel vertrouwen geef jij hen? Is dit terug te zien in de eigen verantwoordelijkheden en de mate van autonomie die je ze gegeven hebt? En als dat zo is hoe weet je dit dan te combineren met jouw regierol in het realiseren van resultaten en het verbeteren van prestaties? Een rol waarbij gevraagd wordt om actie- gerichtheid en resultaatgerichtheid.
Een effectieve leiderschapsstijl
Hoe weet jij in dit krachtenveld toch te motiveren en inspireren? Welke stijl van communiceren helpt jou daar het beste bij? Wat maakt jou nu tot een effectieve leidinggevende? Er is al zoveel theorie over leiderschap, maar in de praktijk komt het er op neer dat je in jouw stijl een balans heb weten te vinden tussen kaders, richtlijnen en instructies aan de ene kant en autonomie en verantwoordelijk van de medewerkers aan de andere kant. En dat je dit op een inspirerende en motiverende wijze weet over te brengen.
Succesvol blijven, ook in tijden van verandering
Door veranderingen in de machts- en afhankelijkheidsrelaties veranderen ook gedrag en houding. Dit dwingt tot anders organiseren. Blijvend succes komt niet aanwaaien, daar moet je aan blijven werken, blijven investeren in ontwikkeling.
Een coach kan jouw helpen continue gericht te zijn op je persoonlijke ontwikkeling en groei waardoor je doelen beter zal bereiken. En ondersteuning bieden bij het steeds verder (her)ontdekken en ontwikkelen van jouw eigen talenten en vaardigheden die de grip op jouw handelen en daarmee jouw persoonlijke effectiviteit zullen vergroten. Passend bij jouw levensfase en aansluitend op het professionele speelveld waar jij je bevindt.
Wil jij ook een succesvolle coach om zelf nog succesvoller te worden?
Bel: 06 – 51 48 76 66 of mail ron.offerman@qimens.nl
Ron Offerman
#persoonlijke ontwikkeling #coaching #leiderschap #groei #succes
Als iets ons in deze Corona tijd duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat Covid-19 een echte gamechanger is. Organisaties hebben te maken, nu en zeker ook na de crisis, met nieuwe inzichten, nieuwe uitgangspunten en een andere publieke opinie over organisatiegedrag en over winstoptimalisatie. En dit bovenop het anticiperen op de snelle technische ontwikkelingen en duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Hoe leidt je dit in goede banen?
“een dubbele rol”
Bij iedere organisatieverandering, van klein tot groot, zijn de leidinggevenden cruciaal. In
feite zijn zij zowel een faal- als slaagfactor, zij hebben altijd een dubbele rol. Leidinggeven aan de verandering enerzijds, maar tegelijk zullen zij zelf ook moeten veranderen in die context. Hoe verhoudt dat zich nu tot elkaar? Om te kunnen veranderen is het nodig eerst inzicht te krijgen in het eigen functioneren, pas dan is de leidinggevende adequaat in staat anderen te leiden.
“het draait om beweging”
Leiderschap heeft altijd te maken met beïnvloeding en is primair gericht op beweging en het veranderen van anderen. In de context van organisatieverandering het beïnvloeden van het gedrag van (een groep) medewerkers om doelen te bereiken. Dit beïnvloeden van gedrag doe je door gebruik van bepaalde leiderschapsstijlen, eigenschappen en motieven, en door het ook echt uitvoeren van zaken. De medewerkers motiveren, inspireren, de richting aangeven en allen op één lijn krijgen zijn daarbij aan de orde.
“de ene verandering is de andere niet”
Verandering is een groot woord en kent vele uitingen. Een kleine procesaanpassing kan ook prima een verandering worden genoemd. En tegenwoordig met de veelheid en enorme snelheid van ontwikkelingen om ons heen en tegelijkertijd de toename van complexiteit is continue veranderen, of noemen we het verbeteren, de norm geworden. Als leidinggevende dien je dat continue proces in gang te houden en zo de beoogde doelstellingen te behalen (of overtreffen) en je eigen ontwikkeling te blijven voeden.
Naast die continue verandernorm dus de projectmatige veranderingen die een zekere impact hebben op de organisatie en daarbij om duidelijke gedragsverandering vragen. Daarbij zal je als leidinggevende ook een verandering door moeten maken, nieuwe denkwijzen, andere processen, gedragsvormen etc. Die veranderprocessen, zowel de organisatieverandering als de noodzakelijke verandering van de leidinggevende zelf (de persoonlijke ontwikkeling) verlopen gelijktijdig en vragen veel van de leidinggevenden.
Ben jij de slaag- of de faalfactor?
Hoe loods jij jezelf, jouw medewerkers en jouw organisatie door deze “stretch-
periode”? Ben jij je bewust van het belang, weet jij op de juiste wijze te anticiperen? Of ben jij een manager die meent dat vooral anderen moeten veranderen.
Eye-opener?
Neem gerust contact op om hierover eens samen verder te praten.
Ron Offerman
#leiderschap # veranderen # coaching # continue verbeteren #slaagfactor
Een duidelijke richting, ook dan zijn onderlinge afstemming en verbinding cruciaal. Wat geeft jouw kompas aan? Welke richting gaat jouw organisatie of team op?
En hoe krijg je iedereen echt in beweging en, niet onbelangrijk, in de juiste richting? Het doet mij denken aan mijn militaire diensttijd, in de tijd dat vrijwel iedere jongen nog op moest komen voor zijn nummer. Met vijf mede-soldaten in de dop werd ik ‘s nachts gedropt ergens in het donkere bos. Een kompas was het enige hulpmiddel dat wij mee kregen.
Op die momenten komt het besef dat om de goede richting in te gaan het kompas alleen niet voldoende is. Ondanks onze nog jonge leeftijd begrepen wij dat maar al te goed. Ons doel was destijds om zo snel en makkelijk mogelijk met elkaar op de kazerne terug te keren met als beloning in het vooruitzicht: een bed en nachtrust.
Afstemming
Zonder dat wij ons daarvan echt bewust waren deden wij iets cruciaals. Wij maakten contact met elkaar, raakten in gesprek en legde zo een basis voor het behalen van ons doel.
Wij communiceerde met elkaar en stemde af. Zo kon het gebeuren dat wij niet alleen ons gezamenlijk doel snel helder kregen, maar ook inventariseerde wat we mogelijk nodig zouden hebben onderweg. En vooral ook welke specifieke bijdrage ieder van ons zou kunnen leveren.
Daadkracht
Klaas was de man van het kompas, hij wist als geen ander hoe dat werkte en bovendien had hij ervaring in het interpreteren van de stand van de sterren, die scoutingservaring bracht hij in.
Xavier was een gevoelsmens en hield ons allen steeds nauwlettend in de gaten en bleef op ons in praten als de sfeer enigszins minder dreigde te worden. Zijn hartenkreet was steeds: “als het moet worden gedaan, laat het dan gedaan worden met plezier! “ Nu was Klaas wel de man van het kompas, een specialist zeg maar, maar tegelijkertijd ook een wat nerveus type, snel te beïnvloeden en daardoor dreigde het gevaar van minder vaste koerskracht.
Daar hadden we dan Leo voor. Leo was een geboren leider, als hij sprak luisterden de anderen, als hij iets vroeg, prikkelde hij en zette aan tot actie. Leo was het type dat de beslissingen nam als dat nodig was, daadkrachtig!
Onderweg kwamen wij diverse verrassingen tegen, was het niet een net te brede sloot, dan was het wel weer een extra hoog hek en ga zo maar door. Steeds weer nieuwe onverwachte hindernissen. Het is dan prettig om jongens als Dani en Melvin in de groepnte hebben.
Dani het creatief brein, dacht altijd in oplossingen en wist keer op keer een bruikbare en werkbare oplossing te vinden voor de obstakels onderweg.
Melvin, ongeveer tweemaal zo groot als Dani en ijzersterk, was de centrale kracht bij de uitvoering om de hindernissen te overwinnen. Brute kracht en een enorm loyaliteitsgevoel naar de groep.
Verbinding
Zo gemakkelijk ging het natuurlijk niet helemaal. Als er geen verbinding in de groep zit, geen gezamenlijk doel is en niet vanuit dezelfde overtuigingen wordt bewogen is het team geen team meer, valt de kracht van samen en vooruit weg met een langer nachtelijk dwalen tot resultaat.
Daar had ik dan mijn rol, steeds motiveren en steeds herhalen waar wij deden wat wij deden, met welke overtuiging, met welk doel.
Het doel was ons werkelijke kompas, onze kwaliteiten het rugzakje met gereedschap, maar de afstemming en verbinding de basis voor resultaat: een snelle en succesvolle thuiskomst met z”n allen.
Hoe goed heb jij de kwaliteiten van je medewerkers in beeld?
Is er echte verbinding en gaat men voor het optimale resultaat?
Hoe weet jij het beste uit je team te halen?
Voel je dat dit beter kan maar zie je nog even niet precies hoe, neem gerust eens contact op. Wij hebben veel ervaring bij het helpen in dit soort situaties en jouw persoonlijke verdere ontwikkeling.
Ron Offerman
In deze tijd van corona is hét woord dat je in iedere organisatie hoort: verbinding. “We moeten met z’n allen in verbinding blijven”, hoor je dan. Wat bedoelen we dan eigenlijk?
De psycholoog Brown omschrijft het als: “De energie tussen mensen als ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen; wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel.” De energie die Brown beschrijft is ook hard nodig. Het besef is groot, de uitdaging duidelijk: hoe helpen we elkaar en het bedrijf deze corona-periode door?
Verbindend leiderschap
Bij verbinding in organisaties gaat het over leiderschap.
Wat ben jij, juist nu, waard voor je medewerkers? Hoe voelen zij zich verbonden? Hoe transparant is jouw organisatie? Worden jouw medewerkers betrokken bij de situatie of verval je in een top-down crisisbenadering? Hoe trots zijn medewerkers op hun organisatie?
Een dringende oproep tot verbindend leiderschap: wees zichtbaar, luister goed en schep vertrouwen. Welke extra zorgen hebben medewerkers in deze tijd? Bang hun baan te verliezen, gemis van dagelijkse structuur, weinig contact, extra stress omdat ook de partner nu thuis werkt? Emotie omdat zijzelf, familie of vrienden besmet of ziek zijn (geweest), of iemand overleden is aan de gevolgen van het virus.
De onderscheidende factor
Verbindend leiderschap is al jaren een belangrijke onderscheidende factor gebleken bij de meest succesvolle bedrijven. Samenwerken en ondernemen, op elkaar passen, de mogelijkheid krijgen je verder te ontplooien, verantwoordelijkheid nemen en de belangen van het bedrijf willen dienen.
Zie je mensen als het meest waardevolle dat je hebt. Managen is nodig, maar de wijze van leiderschap maakt het verschil. Ik citeer Bob Chapman: “Jouw medewerkers worden ’s ochtends niet wakker met de hoop dat iemand hen die dag eens lekker zal managen. Ze worden wakker met de hoop dat iemand hen zal leiden.”
People-first-strategie
De uitdaging is duidelijk, een andere manier van sturen en een “people-first-strategie”. Ik ervaar dat veel leidinggevenden het erg lastig vinden dat in de praktijk te brengen.
Herkenbaar? Wil je dat dit verbetert? Stuur mij een persoonlijk bericht om hier eens samen verder over van gedachten te wisselen.
Tips
Alvast 5 tips voor enig houvast:
1. Zorg dat je inzicht hebt in de beleving en behoefte van je medewerkers
2. Luister en geef de ruimte om elkaar te spreken en te zien
3. Laat van je horen en laat jezelf ook zien
4. Bied structuur en geef vertrouwen
5. Toon waardering, ondersteun waar nodig, verras je medewerkers
Ron Offerman
“Anders denken, anders doen, gelukkiger en succesvoller! In de kern is dit waar het om draait. Zonder anders te gaan denken, zul je niet anders doen. En geluk –
dat wat je iedereen wenst – is een bewezen cruciale factor tot succes.
Het bestaansrecht van organisaties uit zich in waardecreatie. Voor de klant, voor de maatschappij, voor de medewerkers, voor de organisatie. Hoe werkt dit? Hoe kom je tot optimale waardecreatie en bied je tegelijkertijd het hoofd aan de (maatschappelijke) uitdagingen nu?
Organisaties die de harde kant – wat we feitelijk kunnen beredeneren – en de zachte kant – wat wij niet direct kunnen waarnemen – het beste weten te verbinden, zijn ook het meest succesvol. Dit vergt aanpassing van product, dienst, kennis en technieken. Het vraagt ook veel van medewerkers, ongeacht hun positie, en van de organisatie als geheel.
Succesvoller
Om je organisatie succesvoller te maken, is het nodig om ‘human capital’, ofwel medewerkers met hun bekende en nog niet ontdekte talenten, prominent te plaatsen binnen je onderneming.
Met welke soft skills, vaardigheden en energie dragen medewerkers bij aan de uitdagingen? Organisaties vragen betrokkenheid en wendbaarheid, aanpassingsvermogen, snelheid en kwaliteit, innovatie, eigenaarschap en transparantie, motivatie en inspiratie, om winnaar willen zijn, om zelfregie en verantwoordelijkheid.
Veel. Maar noodzakelijk. Om continuïteit en groei van de organisatie mogelijk te maken. Maar ook om als medewerker in balans te komen ten opzichte van de maatschappij, het succes van de organisatie en zichzelf.
Om dit te bereiken is het van belang dat medewerkers in topvorm zijn. Met meer dan voldoende energie om de balans in het leven en op emotioneel niveau te blijven vinden.
Richting
Daarnaast hoort de richting van de organisatie helder te zijn voor iedereen. Denk aan verantwoordelijkheden en bevoegdheden – bij voorkeur ruimer dan je eigen denkgrens – op het eigen niveau en vanuit de persoonlijke rol binnen de organisatie. Dit vraagt om afstemming van de organisatiestructuur op de koers en de omgeving. Het vraagt een andere manier van afstemming, van communicatie en van (zelf)sturing. De leidinggevende faciliteert steeds meer.
Qimens zorgt voor energie in topvorm. Dé voorwaarde voor werknemersgeluk en dus betere prestaties en een optimaal rendement.”
Ron Offerman – oprichter Qimens