Blussen of groeien?

80% van de MKB-ondernemers worstelt met het vinden van de juiste balans tussen operationele taken en strategisch denken? 


Blussen of groeien?


Als ondernemer ben je vaak druk bezig met het managen van de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf. Het beantwoorden van e-mails, oplossen van problemen en bijsturen waar nodig lijken misschien de meest urgente taken, maar vergeet niet dat strategisch denken minstens net zo belangrijk is voor de groei van je bedrijf. Door tijd vrij te maken voor strategische overwegingen kun je een heldere visie ontwikkelen en richting geven aan de toekomst van je onderneming.


Luxe?


De gedachte dat strategisch denken een luxe is die alleen grote bedrijven zich kunnen veroorloven, is zeker niet waar. Ook als MKB-ondernemer kun je profiteren van strategisch denken door bewust tijd vrij te maken in je agenda. Het is een investering in de toekomst van je bedrijf die zich op de lange termijn dubbel en dwars terugbetaalt.


Hoe kun je dit in de praktijk brengen? 


Begin met het blokkeren van vaste tijdsblokken in je agenda voor strategisch denken. Dit kunnen bijvoorbeeld dagelijkse of wekelijkse momenten zijn waarop je je afzondert van operationele taken en je volledig richt op het analyseren van markttrends, het ontwikkelen van nieuwe ideeën of het plannen van langetermijnstrategieën. Beschouw deze tijd als even belangrijk als een vergadering met een belangrijke klant of een deadline voor een project.


Concrete tip: 


Plan morgenochtend 30 minuten in je agenda voor strategisch denken. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, sluit je e-mail en neem de tijd om na te denken over de groeikansen voor je bedrijf.